05.02.2025 - Denizli Şehir Portalı & Denizli Firma Rehberi
Denizli'de Ne Var?

PAÜ’DE ŞİZOFRENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde 11 Nisan Dünya Şizofreni Günü farkındalığı kutladı. PAÜ Hastaneleri Psikiyatri Bölümü’nde yapılan etkinliğe PAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selda Şimşek, PAÜ Hastaneleri Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer, Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Çulha Ateşli, Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşenur İnci Kenar, hastane personeli, şizofreni hastaları ve hasta yakınları katıldı.

PAÜ’DE ŞİZOFRENİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ YAPILDI
PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşenur İnci Kenar yaptığı konuşmasında şizofreninin, tarih boyunca insanları etkileyen, genellikle yaşam boyu devam eden, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarına etki eden, gerçek dünyadan koparak içe kapandığı, kişiler arası ilişkilerinin ve işlevselliğinin bozulduğu ruhsal bir hastalık olduğunu anlattı. Doç. Dr. Kenar, “Bugün ilk kez farkındalığa dikkat çekmek için etkinlik yaptık. Şizofreni, yalnızca hastaların değil, aynı zamanda ailelerinin ve kendilerine yakın olan kişilerin de yaşamlarını etkiler. Şizofreni hastaları, iş bulmakta ya da kendilerine bakmakta sorun yaşayabilirler ve diğer insanların yardımına ihtiyaç duyarlar. Şizofreni hastalarının çok büyük kısmı tehlikeli ya da şiddet yanlısı değildir. Bu hastalıkla ilgili toplumda çokta bilinçli olmayan bir ön yargı, damgalama ve ayrımcılık söz konusudur. Bugün burada düzenlemiş olduğumuz etkinlikte bu ön yargıyı kırmayı amaçlıyoruz. Şizofreni tedavi edilebilir bir hastalıktır, kişinin kimliği değildir. Unutmamalı ki düzenli ilacını alan ve periyodik doktor kontrolüne giden, dolayısıyla ‘’normal’’ dediğimiz kişilerden hiçbir farkı olmayan şizofreni tanısı almış bireyler hayatın içinde olmalı, iş sahibi olmalı, toplumda herkesle birlikte yaşamalıdır. Şizofreni hastaları uygun destek ve tedavi olduğunda uyum içinde yaşayan bireylerdir. Bu hastaları ve ailelerini görmezden gelmek, toplum dışına itmek tedavi almalarını ve sosyal uyumlarını bozmaktadır. Sosyalleşme, hayatın içine karışma en önemli tedavilerden biridir. Bu hastaları toplumdan dışlamak, iş vermemek ve ilişkiyi kesmek onlara verebileceğimiz en büyük zararı verir. Özellikle bugün şizofreni farkındalık gününde ve bundan sonra bu arkadaşlarımızı görmezden gelmeyelim.” dedi.
PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Çulha Ateşli, şizofrenin tedavi edilebilir rahatsızlık olduğunu, toplumdan uzaklaşmanın ve gizlenmenin doğru olmadığını açıkladı. PAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ateşli, “Şizofreni hastalarını dışlamadığımız sürece sorun olmaz. Önemli olan hekimin tavsiyelerine uymasıdır” diye konuştu. PAÜ Hastanesi yönetimi tarafından “11 Nisan Dünya Şizofreni Farkındalık Günü” için hazırlanan yaş pastayı PAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selda Şimşek, PAÜ Hastaneleri Başhekim Prof. Dr. İbrahim Türkçüer, Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Çulha Ateşli ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşenur İnci Kenar taraından kesildi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
× Bize Ulaşın