20.01.2025 - Denizli Şehir Portalı & Denizli Firma Rehberi
Denizli'de Ne Var?

GAPS DİYETİ NEDİR? OTİZME KARŞI GAPS DİYETİ

Kilolarından rahatsız olan birçok kişi, diyetisyenlere giderek alternatif diyet listelerine başvuruyor. Son zamanlarda adını pek çok kez duyduğumuz GAPS diyeti de özellikle kilolu ve görünümünden rahatsız olan insanların internette merak ettiği konulardan birini oluşturuyor. Bu diyet ile bağırsak florası korunuyor ve sindirim sistemi düzenli çalışıyor. Peki, otizmli hastalar içinde uygulandığı bilinenen GAPS diyeti nedir? Nasıl uygulanır? İşte merak edilenler…

GAPS DİYETİ NEDİR? OTİZME KARŞI GAPS DİYETİ

GAPS diyeti ile bağırsak florasında iyi bakteriler çoğaldıkça açlık duygusu ortadan kalkıyor. “GAPS” adıyla bilinen bu yeni formül, zayıflama trendinde adeta devrim yapıyor. Diyetisyen Kübra Çıtlak Demir, GAPS diyeti ile ilgili bazı bilgiler paylaşmıştı. İşte, GAPS diyeti ile ilgili bazı bilgiler…

GAPS DİYETİ NEDİR?

GAPS diyetinin temel taşları olan “Probiyotik” gıdaların fermentasyon işleminden sorumlu olduklarını anlatıyor Kübra Çıtlak Demir ve ekliyor: “Sistemi uygulayanlar çok özel besleniyor. İlikli kemik suyu, fermete lahana turşusu ev yapımı yoğurt, kefir gibi fermente gıdalar bu programda ağırlık kazanıyor. Bağırsak florasında iyi bakteriler çoğaldıkça açlık duygusu ortadan kalkıyor. Ve bilinçli olarak sağlıklı besinleri seçmemizi sağlıyor. Özetle, bu diyette bize kilo verdiren aslında faydalı mikroplar. Zayıflarsın kendini daha iyi hissedersin fakat GAPS diyeti bütün sağlığı onarıyor” yorumunu yapıyor.

BAĞIRSAK FLORASINI KORUYOR

Diyetisyen Demir, GAPS’ın felsefesi ve nasıl uygulandığına dair şu açıklamayı yapıyor:

“Gaps diyetinin amacı, bağırsak florasını korumak ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamak. Toksinler, ağır metaller ve sindirilemeyen besinler bağırsak çeperinden kana geçebilmekte. Gaps diyetinin ilk basamağı bağırsak astarını onararak bağırsakları ve sindirimi güçlendirmek. Bu diyet sayesinde bağırsak astarı onarılır, vücuttaki fazla kilolar atılır, vücut dengesi korunur ve ruhsal açından da kişinin kendini iyi hissetmesi sağlanır. Bu sistemde probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve probiyotikler büyük önem taşır. Dolayısıyla gıdaların tüketimini çoğaltmak ve diyetisyen tarafından oluşturulan beslenme programını uygulamaktır.”

OTİZME KARŞI GAPS DİYETİ

GAPS diyetinin otizm hastaları için de uygulandığı biliniyor. Bununla ilgili, Otizm Derneği Başkanı Nejla Arslankurt şunları açıklamıştı;

Bazı otizmli çocuklarda görülebilen bağırsak sorunlarına yönelik olarak GAPS diyeti öneriliyor. GAPS diyeti genel olarak karbonhidrat diyetine dayanmaktadır ve aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Gluten, kazein, laktoz, nişasta içeren besinlerin ve işlenmiş gıdaların alımını yasaklayan bir diyettir. GAPS diyetinde et ve balık, laktoz içermeyen yoğurt, kefir, doğal peynirler gibi süt ürünleri, yumurta, nişastasız taze sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, su ve taze sıkılmış meyve/sebze suları tüketilebilmektedir. Geleneksel Türk mutfağının sulu tencere yemeklerinin bu diyete uygun olduğu belirtiliyor. GAPS diyeti otizmli bir çocuğun tedavisinde destek alınabilecek bir yöntem Ancak bir çocuğun tedavisinde muhakkak özel eğitim, oyun terapisi, ergoterapi, hareket eğitimi sürdürülüyor ve çocuğun akranlarıyla ve yetişkinlerle bir araya gelebileceği ortamların çocuğa sunuluyor olması gerekiyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
× Bize Ulaşın